- 6-8 gula lökar
- 50g smör
- 1 liter färdig buljong
- 2 dl torrt, vitt vin
- 1 lagerblad
- 2krm timjan
- 1 krm svartpeppar
- 1 tsk salt
- 4 dl riven alpost (t.ex gruyere, appenzeller)
- Riven parmesan ca 50 g
- 4 skivor gott vitt bröd
- 4 ugnssäkra portionsskålar
Sätt ugnen på 275c. Skala lökarna och dela dem i halvor. Skiva så tunna skivor som möjligt. Skär brödet i små kuber. Rosta det på en plåt i ugnen. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt den skivade löken och låt det hela puttra på svag värme under omrörning tills löken ”smälter” ihop och blir guldgul, nästan genomskinlig. (ca 6-8 min)
Späd lökfräset med buljongen. Tillsätt vinet och kryddorna. Koka upp soppan och låt den koka sakta i 15 min. Smaka av med salt. Fiska upp lagerbladet om du hittar det. Fördela soppan i skålarna. Lägg i de rostade brödtärningarna. Blanda ihop ostsorterna och strö rikligt över sopporna.
Sätt skålarna i en långpanna i ugnen och gratinera i 5-8 minuter tills osten får en gyllengul färg. Servera bums!