Sätt ugnen på 125c. Lägg skinkan i sen stor stekpåse (följ anvisningarna för påsen).
Skär ett kryss i svålen innan du stänger påsen och stick in köttermometern så att hela termometerröret kommer in och spetsen är mitt i skinkan.
Tillslut stekpåsen och lägg skinkan i en långpanna eller rymlig form och sätt in i ugnen.
Tag ut skinkan när termometern visar 72c. Bakningstiden per skinka kan variera. Beräkna en dryg timme per kg.
Öppna påsen och töm av spadet, den sky som bildas vid ugnsbakning är koncentrerad och kan spädas med vatten och blir gott till dopp i grytan eller till långkålen.
För griljering – ta bort svålen medans skinkan är varm. Skulle fettlagret vara för tjockt, passa på att skära bort en del.
Griljering
Höj ugnen till 225c.
- 2 äggulor
- 4 msk grov senap (stark & söt)
- ca 4 msk ströbröd
- ev. salt & honung
Vispa upp ägget med senapen och krydda eventuellt med lite salt och/eller honung. Pensla den svålfria skinkan med blandningen och strö över ströbrödet. Ställ in skinkan mitt i ugnen och låt den stå tills den fått en vacker färg. (ca 10 min). Låt skinkan svalna innan den skärs upp.