Ett ägg per person räcker till förrätt – men man vill ju ha mer förstås!
- 2 ägg (som gärna fått ligga, med skal och allt, och gotta sig ett dygn eller två med tryffeln)
- 1 gotländsk tryffel, renborstad
- 75 g extra gott smör (typ Ålands, Väddö mm)
- Flingsalt
- Låt smöret puttra i en kastrull på låg värme tills det fått bärnstensaktig färg med doft av kola. Det tar ca 10-15 minuter.
- Sila smöret genom en finmaskig sil och låt stå till servering.
- Pochera äggen (se recept nedan om du inte kan tekniken)
- Placera det pocherade ägget i en djup tallrik på en spegel av det brynta smöret.
- Riv sedan över tryffeln med ett välslipat zestjärn så att det blir ett rejält tryffelmoln per ägg.
- Smaka av med flingsalt. Gudomligt!
Att pochera ägg är svårt om man inte gjort det, men enkelt när man lärt sig tekniken och roligt att stajla med i köket. Här är ett recept som guidar dig lätt och rätt;
Pocherat ägg
- 2 st ägg
- 1,5 L vatten
- 1msk ättika
- salt
- Koka upp vattnet och ättikan i en vid kastrull, sänk sedan värmen så att vattnet bara sjuder.
- Knäck äggen försiktigt i en separat bunke. Gulan ska vara hel.
- Vispa upp en virvel i det sjudande vattnet med en ballongvisp. Ta upp vispen och häll försiktigt i äggen i mitten av virveln.
- Låt äggen sjuda i ca 3,3 minuter så att äggulan fortfarande är krämig.
- Lyft upp de färdiga äggen med en hålslev, strö över salt och lägg på bakplåtspapper på t.ex. en plåt och låt stå tills servering – eller alternativt servera bums om görligt.
(Pst! Man kan göra ca 4 ägg åt gången men öka då vatten och ättiksmängd.