Anna Huerta, som inte bara tar underbara foton och importerar magisk kapris mm från Pantelleria, har gjort det här härliga receptet. Pizzan blir extra god med just hennes kapris och oregano.
Pizza alla Pantesca
En plåt /långpanna
Ingredienser
Pizza deg
25 gram jäst
1 tsk socker
0,5 tsk havssalt
3 msk olivolja
1,5 dl ljummet vatten
2 dl durumvetemjöl
2 dl vetemjöl plus lite extra till utbakning
Tomatsås
2 dl passerade tomater
1 msk tomatpuré
2 msk olivolja
0,5 msk socker
0.5 tsk havssalt
2 tsk Origano di Pantelleria (eller annan torkad oregano)
Topping
8 st sardellfiléer
1-2 msk Capperi di Pantelleria (saltpackad kapris från Pantelleria)
hastigt sköljd i kallt vatten och avrunnen
8 st svarta oliver
1 dl grovt riven Parmesanost
125 gram mozzrellaost skuren i bitar
0,5 tsk Origano di Pantelleria ( eller annan torkad oregano)
Metod
Blanda jäst, salt, socker och olivolja med vattnet i en bunke.
Rör i mjölet, lite i taget och knåda hastigt ihop till en fast deg.
Jäs degen under bakduk i cirka 1 timme.
Under tiden pizzadegen jäser, blanda ihop ingredienserna till tomatsåsen.
Skär mozzarellaosten i mindre bitar och riv Parmesanosten grovt.
Skölj kaprisen hastigt i kallt vatten och låt rinna av.
Ta fram och var redo med toppingen, eftersom plåten är varm vill du jobba snabbt med pizzamonteringen så att inte plåten svalnar under tiden.
Sätt ugnen på 225 grader och förvärm plåten.
När degen jäst klart, kavla ut degen på ett bakplåtspapper, när plåten är het ta ut den ur ugnen.
Lägg på pizzabotten med bakplåtpappret på plåten.
Bred på ett tunt men täckande lager tomatsås.
Sprid ut osten sedan resten av toppingen förutom oreganon.
Baka i ugnen på 225 grader i 12-15 min.
Strö oregano över pizzan innan servering.