En bearnaise som du vispar ihop på några minuter utan vattenbad. Inte helt enligt skolböckerna men fantastiskt god! Hur många den räcker till är lite beroende på hur mycket sås man tar….
- 3-4 äggulor
- 3/4-1 tsk torkad dragon
- ½ tsk torkad körvel
- 1 kryddmått lökpulver eller 1 msk finhackad schalottenlök.
- 1 msk vatten
- 1 msk vitvinsvinäger (eller 2 om du gillar syra – för det gör vi)
- 1 msk smör till att börja med och sedan när du tagit av kastrullen från värmen ca 150g ytterligare….
Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och gör dig redo med hållbar visp och utvilad arm.
Sätt nästan på högsta fjutt på spisen och vispa redigt och käckt tills det blir tjockt. Här gäller det precis som med att vispa grädde att det inte blir FÖR tjockt – så ta hellre från värmen lite tidigare än senare.
När det känns rätt så dra snabbt från plattan och klicka i en stor smörklick (rumsvarmt) och vispa tills den smält i såsen. Fyll på med mer smör tills den smakar underbart. Smaka av med salt och vitpeppar – voila!