- 2 1/2 dl strösocker (råsocker)
- 2 dl muscovadosocker (ljust)
- 3 msk sirap (ljus)
- 2 msk ceylonkanel mald
- 1 msk nejlika mald
- 1 msk kardemumma mald
- 1 tsk ingefära mald
- 1 tsk pomeransskal malda
- 1 1/2 dl vatten
- 250g smör
- ca 600g siktad dinkel eller lantvetemjöl från Warbro Kvarn (+ lite extra till utbakning)
- 1 msk bikarbonat
Blanda kryddor, socker och sirap i en bunke. Koka upp vattnet och smält smöret i det. Häll vätskan över kryddblandningen.
Blanda mjölet med bikarbonaten och här ner i krydd- & smörblandningen. Blanda, smaka av och låt degen stå minst ett dygn svalt.
Vid utbakning – arbeta upp degen och tillsätt mjöl vid behov. Kavla ut på mjölat bakbord och ta ut figurer med formar.
Eller gör skurna pepparkakor: rulla degen till långa korvar och skär i lagom tunna skivor.
Grädda pepparkakorna i 200c i ca 5 min mitt i ugnen. Ha noga koll på dem så att de inte blir brända utan alldeles lagom knapriga – ja som just du vill ha dem!