Bruschetta alla Pantesca

Bild på kapris och bruschettarecept

INGREDIENSER (ca 20-25 st)

  • 20-25 små skivor av vitt bröd typ baguette
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400-500g goda tomater
  • 1-2 msk socker (beroende på hur söta tomaterna är)
  • 4 msk Capperi di Pantelleria (kapris) sköljda och avrunna
  • 4 msk extra virgin olivolja
  • 6 sardellfiléer i olja (avrunna)
  • 5-6 basilikablad (fint repade)
  • 2 tsk Origano di Pantelleria (torkad oregano)
  • Havsalt och nymalen svartpeppar.
  • Till servering lite extra Origano di Pantelleria

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva brödet i tunna skivor, pensla lite olivolja på varje brödskiva och placera på en bakplåt. Rosta brödet i ugn tills det får en gyllene yta, ca 5 min.

Ta ut brödet och gnugga de rostade brödskivorna med vitlöksklyftan för att ge lite smak. Sätt åt sidan.

Skölj och dela tomaterna. Skär dem i små tärningar. Skär varje sardellfilé i 5 delar och blanda ihop med de övriga ingredienserna i en skål. Smaka av med salt och peppar.

Just innan servering häll tomatblandningen i ett durkslag för att bli av med överflödig vätska, den är god i en tomatsås eller juice. Lägg tillbaka tomatröran i skålen och skeda blandningen på de rostade brödskivorna.

Strö över lite extra oregano och servera direkt!

Recept och foto: Anna Huerta