Långkål

grönkål till långkål

Halländsk specialiet!

  • 500g färsk repad grönkål utan stjälk
  • 5 dl skinkspad eller valfri buljong
  • 75g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk ljus sirap
  • 1-2 krm vitpeppar
  • salt efter smak (beroende av buljongen)
  • 1 krm ättiksprit

Skölj, torka och grovhacka kålen. Koka den till önskat tuggmotstånd i skinkspadet/buljongen. Ca 10-15 min. Sila av, krama ur och fräs kålen i smöret. Slå på vispgrädde och smaksätt med sirap, vitpeppar och ättika. Salta om det behövs. Ibland gör kokningen i skinkspadet långkålen salt nog. Servera bums eller låt svalna för en senare uppvärmning. Pst – spara buljongen som den är kokt i till en grönkålssoppa – mums!