Lussebullar

Ingredienser

  • 1,5-2g saffran blandad med 2 msk rom eller cognac i minst 24h
  • 50g jäst (rumsvarm)
  • 175g smör (rumsvarmt, men skuret i tärningar när det var kylskåpskallt)
  • 5 dl mjölk minst 3% (rumsvarm)
  • 2 dl fint råsocker
  • 1/2 tsk salt
  • ca 700-800g vetemjöl (om du använder dinkel så använd mindre mjöl)
  • + lite mjöl till vid utbakning.
  • 1 ägg – uppvispat till pensling.

Smula jästen i en stor bunke eller matberedare och blanda med mjölk så att jästen löser sig. Tillätt resten av ingredienserna – var lite återhållsam med mjölet så att du bearbetar degen först i 10-15 min innan du avgör om du behöver mer mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timma.

Tag upp degen på sparsamt mjölat bakbord. Degen ska gärna vara kladdig och lite omöjlig :). Knåda lätt och baka ut till valfri form: katter, bullar, längder osv. Låt jästa på plåt under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 225c.

Tryck i eventuella russin – ta i – annars ploppar de upp igen. Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 min. Hellre för kort tid än för länge. Låt svalna på galler under bakduk och provsmaka innan de svalnat!