Pepparkakor – kryddigt recept

pepparkakor

  • 2 1/2 dl strösocker (råsocker)
  • 2 dl muscovadosocker (ljust)
  • 3 msk sirap (ljus)
  • 2 msk ceylonkanel mald
  • 1 msk nejlika mald
  • 1 msk kardemumma mald
  • 1 tsk ingefära mald
  • 1 tsk pomeransskal malda
  • 1 1/2 dl vatten
  • 250g smör
  • ca 600g siktad dinkel eller lantvetemjöl från Warbro Kvarn (+ lite extra till utbakning)
  • 1 msk bikarbonat

Blanda kryddor, socker och sirap i en bunke. Koka upp vattnet och smält smöret i det. Häll vätskan över kryddblandningen.

Blanda mjölet med bikarbonaten och här ner i krydd- & smörblandningen. Blanda, smaka av  och låt degen stå minst ett dygn svalt.

Vid utbakning – arbeta upp degen och tillsätt mjöl vid behov. Kavla ut på mjölat bakbord och ta ut figurer med formar.

Eller gör skurna pepparkakor:  rulla degen till långa korvar och skär i lagom tunna skivor.

Grädda pepparkakorna i 200c i ca 5 min mitt i ugnen. Ha noga koll på dem så att de inte blir brända utan alldeles lagom knapriga – ja som just du vill ha dem!