Grönkålspizza

125g färsk grönkål smör till stekning salt & peppar 1 färdig pizzadeg 3/4dl god tomatsås (byt ut till creme fraiche om du vill göra en ”vit”pizza) 100g riven västerbottenost eller annan smakrik grynpipig ost ca 50g färsk mozzarella, tärnad Sätt ugnen på 270c och sätt in en tom plåt så att den blir förvärmd. Skölj …

Läs mer

Rostad rotsellerisoppa med äpple

1 st rotselleri (ca 1kg) 1 gul lök 3 st svenska äpplen 500 ml färdig buljong 3 dl vatten 2 dl vitt vin salt och peppar olivolja Sätt ugnen på 220c. Skala rotsellerin med hjälp av en kniv och skär i små kuber. Skala löken och dela i delar. Dela äpplena på mitten. Lägg allt …

Läs mer

Brysselkål i saffransgrädde

500g brysselkål 0,5g saffran, mald (eller mindre i pistiller) 2dl grädde 1dl mjölk 2 klyftor vitlök, finhackade 2 rödlökar, skurna i båtar 1/2 dl vitt vin eller syrlig och torr äppelmust 2 msk smör 1-2 msk honung salt vit- eller svartpeppar efter smak Fräs rödlöksbåtarna och vitlöken i smöret. Häll på vitt vin och gräddmjölken. …

Läs mer

Pepparkakor – kryddigt recept

2 1/2 dl strösocker (råsocker) 2 dl muscovadosocker (ljust) 3 msk sirap (ljus) 2 msk ceylonkanel mald 1 msk nejlika mald 1 msk kardemumma mald 1 tsk ingefära mald 1 tsk pomeransskal malda 1 1/2 dl vatten 250g smör ca 600g siktad dinkel eller lantvetemjöl från Warbro Kvarn (+ lite extra till utbakning) 1 msk …

Läs mer

Kantarellpizza

1 liter färska kantareller Smör till stekning 1 färdig pizzadeg, typ vår från Saltå Kvarn 1/2 dl god tomatsås/creme fraiche 1 dl riven västerbottensost Ca 60g färsk mozzarella GÖR SÅ HÄR: Rensa och stek kantarellerna i torr panna på medelvärme tills de inte längre släpper vätska. Höj värmen, lägg i smör, och stek svampen knaprig, …

Läs mer

Bruschetta alla Pantesca

INGREDIENSER (ca 20-25 st) 20-25 små skivor av vitt bröd typ baguette 1 vitlöksklyfta 400-500g goda tomater 1-2 msk socker (beroende på hur söta tomaterna är) 4 msk Capperi di Pantelleria (kapris) sköljda och avrunna 4 msk extra virgin olivolja 6 sardellfiléer i olja (avrunna) 5-6 basilikablad (fint repade) 2 tsk Origano di Pantelleria (torkad oregano) …

Läs mer

Dinkelvåfflor

Ett härligt recept från våra vänner på Warbro Kvarn Ingredienser till ca 10 våfflor 150 g smält smör 2,5 dl kallt vatten 2 dl mjölk 0,5 tsk salt 4 dl virvelmjöl av dinkel, ljust dinkelmjöl eller lantvete (eller en blandning av dessa) 2 tsk bakpulver 2 morötter (kan uteslutas) Gör så här: Smält smöret och …

Läs mer

Vit sparris med hollandaise, forellrom och brödkrisp

6 pers 12 st vit sparris AA 1 lit vatten 1 msk salt 1 msk socker saften från 1 citron Skala sparrisen mycket noggrant. Viktigt att använda en bra skalare! Koka upp vattnet med socker, salt och citronsaft. Lägg ned sparrisen och sänk värmen. Låt sjuda på medelvärme i ca 7 minuter, beroende på storlek. De skall …

Läs mer

Annes bearnaise

En bearnaise som du vispar ihop på några minuter utan vattenbad. Inte helt enligt skolböckerna men fantastiskt god! Hur många den räcker till är lite beroende på hur mycket sås man tar…. 3-4 äggulor 3/4-1 tsk torkad dragon ½ tsk torkad körvel 1 kryddmått lökpulver eller 1 msk finhackad schalottenlök. 1 msk vatten 1 msk …

Läs mer

Anna Huertas goda Pizza alla Pantesca

Anna Huerta, som inte bara tar underbara foton och importerar magisk kapris mm från Pantelleria, har gjort det här härliga receptet. Pizzan blir extra god med just hennes kapris och oregano. Pizza alla Pantesca En plåt /långpanna Ingredienser Pizza deg 25 gram jäst 1 tsk socker 0,5 tsk havssalt 3 msk olivolja 1,5 dl ljummet …

Läs mer