Saffransmannakaka från Warbro Kvarn

  • 2 dl dinkelmannagryn från Warbro Kvarn
  • 2 dl strösocker
  • 1½ dl kokosflingor
  • 1 dl virvelmjöl, ljust mjöl av dinkel, eller vetemjöl Rustikt från Warbro Kvarn
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 påse saffran
  • ½ – 1 dl keso
  • 50 g grovriven mandelmassa
  • 3 dl mjölk
  • ½ dl smält smör (ca 45 g)
  • 2 ägg
  • Ev en stor näve hackad mandel

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt keson, mandelmassan, mjölken, smöret, äggen och ev mandeln och rör ihop till en fin smet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten. Använd gärna dinkelmannagryn som ströbröd. Grädda i ugnen i 175 grader, ca 40 minuter.

Njut gärna kakan ljummen. Om den inte äts upp genast (vilket oftast händer), mår den bäst i kylen.

Tips! Prova att baka kakan utan saffran, keso, mandelmassa eller mandel. Strö istället hallon och blåbär (går bra med frysta) över smeten i formen och grädda som ovan. Hitta din egen favoritsmak!