Säsongens höjdpunkter
Att handla råvaror i säsong är lätt på ROT då vi entusiastiskt följer säsongerna. Det finns många goda anledningar till det, bland annat att råvaran just då är som bäst utifrån smak och näring.
Vi gillar mat som vi får längta efter, vara tacksamma för och upptäcka nya aspekter av. Att följa säsongen gör det lättare att navigera i det överflöd av mat som vi möts av överallt i vårt samhälle.

Färsk tryffel
Vi får majoriteten av vår färska tryffel från Gotland. Där plockar Olof Thomsson och hans fyrbenta kompanjoner tryffel under senhösten och så länge vädret tillåter. Vi minns fortfarande när vi fick vara med honom på tryffeljakt när vi var på Gotlandstur med butiken 1996.

Brysselkål
Liten favoritkål som också kallas rosenkål. Har du tur hittar du den även tillagad i våra färdigmatsdiskar. De nätta små huvudena tillagar vi gärna stekta och ringlar över olivolja, rivet citronskal, kryddar med salt och peppar. Ibland toppar vi med parmesanflagor, chili eller rostad mandel – lyx!

Citrus
Nu börjar säsongen för citrus ta fart efter att satsumasen varit här och gått. Nu är det clementiner som gäller och kanske en och annan Tardivo mandarin. I mitten av december brukar första blodapelsinen (Moro) komma och sen går vi bara och längtar efter vår favorit Tarocco. Sanguinello brukar vara sist ut. Bergamott finns gott om och pomeransen är på ingång. Underbar tid!

Valnötter och hasselnötter
Sedan många år tillbaka får vi franska valnötter (oblekta) och hasselnötter från Grenoble i november. Vi samlas kring säckarna och provsmakar årets skörd. För precis som allt annat här i livet så skiljer det sig lite åt. Årets valnötter är lite mindre i storlek, något mildare och sötare än förra årets skörd.

Äpplen
Svenska vinteräpplen är i säsong precis som det låter – på vintern! Klassiker är Cox Orange och Ingrid Marie men nuförtiden kan vi njuta av även av Aroma länge och Holsteiner Cox mfl. De sorter som finns nu är ofta fasta i köttet och passar lika bra till ätfrukt som att förgylla sallader, cidersåser och desserter med.

Pepparkaksdeg
Efterlängtad goding! Pepparkaksdegen från Saltå Kvarn och Bageri Bak som vi säljer från mitten av november är en perfekt genväg när man inte vill sno ihop degen själv. Den görs på smör och ekologiska råvaror och passar bra även till husbygge.