6 pers
- 12 st vit sparris AA
- 1 lit vatten
- 1 msk salt
- 1 msk socker
- saften från 1 citron
Skala sparrisen mycket noggrant. Viktigt att använda en bra skalare! Koka upp vattnet med socker, salt och citronsaft. Lägg ned sparrisen och sänk värmen. Låt sjuda på medelvärme i ca 7 minuter, beroende på storlek. De skall kännas möra. Ej mjuka! Tag upp sparrisen ur vattnet och kyl ned snabbt.
Hollandaise
- 3 st äggulor
- 200g smör
- saften från 1 citron
- cayennepeppar
- salt
Skira smöret i kastrull på låg värme. Runt 60 grader är idealiskt. Endast det klara smöret skall användas i såsen. Inte de grumliga äggviteämnena i botten av kastrullen. Lägg gulorna i en medelstor bunke och tillsätt citronsaft. Ställ bunken över ett vattenbad med sjudande vatten. Vispa gulorna till ett tjockt skum som täcker baksidan av en sked. Tag bunken av värmen och tillsätt det varma smöret i en fin stråle under ständig vispning. Smaksätt med salt och cayennepeppar. Håll ljummen tills servering.
Brödkrisp
- 3 skivor smakrikt bröd, gärna råg
- skalet från ½ citron
- rapsolja
- salt och peppar
Grovriv brödet och blanda med citronskalet och kryddorna på en plåt. Grädda i ugn på 160 grader tills gyllene och krispigt. Tag ut och låt svalna.
Till presentationen:
- 75 g forell- eller löjrom
- eventuellt en liten dillvippa
Lägg upp sparrisarna på tallrikar. Nappera med en rejäl sked hollandaise och toppa med rom och brödkrisp.