INGREDIENSER (ca 20-25 st)
- 20-25 små skivor av vitt bröd typ baguette
- 1 vitlöksklyfta
- 400-500g goda tomater
- 1-2 msk socker (beroende på hur söta tomaterna är)
- 4 msk Capperi di Pantelleria (kapris) sköljda och avrunna
- 4 msk extra virgin olivolja
- 6 sardellfiléer i olja (avrunna)
- 5-6 basilikablad (fint repade)
- 2 tsk Origano di Pantelleria (torkad oregano)
- Havsalt och nymalen svartpeppar.
- Till servering lite extra Origano di Pantelleria
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva brödet i tunna skivor, pensla lite olivolja på varje brödskiva och placera på en bakplåt. Rosta brödet i ugn tills det får en gyllene yta, ca 5 min.
Ta ut brödet och gnugga de rostade brödskivorna med vitlöksklyftan för att ge lite smak. Sätt åt sidan.
Skölj och dela tomaterna. Skär dem i små tärningar. Skär varje sardellfilé i 5 delar och blanda ihop med de övriga ingredienserna i en skål. Smaka av med salt och peppar.
Just innan servering häll tomatblandningen i ett durkslag för att bli av med överflödig vätska, den är god i en tomatsås eller juice. Lägg tillbaka tomatröran i skålen och skeda blandningen på de rostade brödskivorna.
Strö över lite extra oregano och servera direkt!
Recept och foto: Anna Huerta