Pocherat ägg med brynt smör och tryffelmoln

Ett ägg per person räcker till förrätt – men man vill ju ha mer förstås! 2 ägg (som gärna fått ligga, med skal och allt, och gotta sig ett dygn eller två med tryffeln) 1 gotländsk tryffel, renborstad 75 g extra gott smör (typ Ålands, Väddö mm) Flingsalt Låt smöret puttra i en kastrull på …

Läs mer

Saffransmannakaka från Warbro Kvarn

2 dl dinkelmannagryn från Warbro Kvarn 2 dl strösocker 1½ dl kokosflingor 1 dl virvelmjöl, ljust mjöl av dinkel, eller vetemjöl Rustikt från Warbro Kvarn 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 1 påse saffran ½ – 1 dl keso 50 g grovriven mandelmassa 3 dl mjölk ½ dl smält smör (ca 45 g) 2 ägg …

Läs mer

Ugnsbakad julskinka med griljering

Sätt ugnen på 125c. Lägg skinkan i sen stor stekpåse (följ anvisningarna för påsen). Skär ett kryss i svålen innan du stänger påsen och stick in köttermometern så att hela termometerröret kommer in och spetsen är mitt i skinkan. Tillslut stekpåsen och lägg skinkan i en långpanna eller rymlig form och sätt in i ugnen. …

Läs mer

Långkål

Halländsk specialiet! 500g färsk repad grönkål utan stjälk 5 dl skinkspad eller valfri buljong 75g smör 2 dl vispgrädde 1 msk ljus sirap 1-2 krm vitpeppar salt efter smak (beroende av buljongen) 1 krm ättiksprit Skölj, torka och grovhacka kålen. Koka den till önskat tuggmotstånd i skinkspadet/buljongen. Ca 10-15 min. Sila av, krama ur och …

Läs mer

Citrussallad med doft av nejlika

2 apelsiner 3 grapefrukts 4 clementiner 10 st kryddnejlikor 1 krm Bourbon Vaniljpulver 2 msk råsocker, fint Skala och filéa frukterna. Pressa ur saften ifrån resten av frukterna i en kastrull. Koka upp citrusjuicen med nejlikor, vanilj och socker. Låt svalna. Sila och blanda med citrusfrukten. Mums till risgrynsgröten kring jul!

Blodapelsincurd

4 st ägg 2 dl blodapelsinjuice (från ca 5-6 blodapelsiner) cest (rivet skal) ifrån en av blodapelsinerna 2 dl strösocker 80 g smör Skölj blodapelsinerna och riv/cesta skalet på en utav dem i en skål. Pressa samtliga på juice. Rör ihop ägg och socker i en kastrull, tilsätt juicen och resten. Värm smeten på låg …

Läs mer

Grönkålspaj

1 st pajskal förberett och klart ca 25 cm i diameter. 100g färsk grönkål, rensad och klar utan stjälk. 100g västerbottenost, riven 4 ägg 2 dl grädde 2 dl mjölk salt och peppar rivet skal av en halv citron och lite av saften lite riven eller mald muskotnöt en liten näve pinjekärnor eller valnötter. Förväll …

Läs mer

Potatispaté

1 kg potatis av lite mjölig sort 1 rödlök 1 dl finhackad dill 1 dl stark & söt senap 1 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar mald/krossad 4 ägg 4 dl vispgrädde smör Smöra en avlång brödform (ca 1 1/2 liter ) Skala och skiva potatisen tunt. Skala och finhacka löken. Blanda alla ingredienser i …

Läs mer

Vegosill

1 aubergine 1 gul lök 3 dl vatten 2 dl socker 1,5 dl ättiksprit 1 morot 10 kryddpepparkorn 10 vitpepparkorn 2 lagerblad Koka vatten, socker och ättika i ca 8 min – låt svalna. Skiva löken och skär moroten i små tärningar. Skiva auberginen i ca 2×3 cm stora bitar. Varva lök, aubergine och morötter …

Läs mer

Senapsgriljerad rotselleri

1 st rotselleri olivolja 1 tsk salt 2 msk Skeppsholmssenap Söt & Stark 1 ägg 1 tsk ljus sirap 1 dl ströbröd 1/2 dl hackad persilja Sätt ugnen på 175c. Skala rotsellerin med kniv och lägg på en plåt. Gnid in hela roten med olivolja och salt. Baka tills den är mjuk – det tar …

Läs mer