Sirapsbräserad kålrot

700g kålrot 3 msk smör 1/2 dl ljus sirap 2 dl färsk buljong 100g valnötskärnor 100g färsk bladspenat Rosta valnötskärnorna i torr stekpanna. Gnid dem i en handduk efteråt för att ta bort en del av det bruna skalet. Skala och tärna kålroten i små fina kuber (ca 2x2cm). Stek kålroten i smöret med salt …

Läs mer

Lussebullar

Ingredienser Smula jästen i en stor bunke eller matberedare och blanda med mjölk så att jästen löser sig. Tillätt resten av ingredienserna – var lite återhållsam med mjölet så att du bearbetar degen först i 10-15 min innan du avgör om du behöver mer mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timma. Tag upp …

Läs mer

Julköttbullar

500g nötfärs 150g fläskfärs 4 msk ströbröd 1 helt ägg 1 dl oxbuljong färsk (från Undersåkers t.ex) 1 liten gul lök finhackad och smörfräst 1 krm kryddpeppar mald 1 krm svartpeppar mald 1 tsk salt 1,5 msk söt & stark senap (Skeppsholmen eller Liss-Ellas) 1 tsk mörkt muscovadosocker Smör till stekning Blanda buljong och avsvalnad …

Läs mer

Waldorfsallad – variation på klassikern

300g rotselleri 2 dl valnötskärnor 2 st syrliga äpplen romansallad 1 dl gräddfil 2 äggulor 2 tsk osötad fransk senap Rör ihop gräddfil, äggulor och osötad senap till såsen. Skala och skär rotsellerin i tändstickssmala strimlor. Ge dem ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten. Häll av och spola sellerin med kallt vatten och låt rinna …

Läs mer

Julmumma

2 flaskor med porter 33cl 2 flaskor öl 33 cl 1/2 flaska sockerdricka 33 cl (kan bytas mot sockerlag) 15 kardemummakärnor stötta 1 kanelstång – gärna ceylon (ca 5-6 cm räcker fint) ev. 1,5-2dl sherry/madeira eller portvin. Lägg de krossade kardemummakärnorna och den hela kanelstången i en hög tillbringare. Slå på sockerdrickan och alkoholen. Låt …

Läs mer

Fransk löksoppa

6-8 gula lökar 50g smör 1 liter färdig buljong 2 dl torrt, vitt vin 1 lagerblad 2krm timjan 1 krm svartpeppar 1 tsk salt 4 dl riven alpost (t.ex gruyere, appenzeller) Riven parmesan ca 50 g 4 skivor gott vitt bröd 4 ugnssäkra portionsskålar Sätt ugnen på 275c. Skala lökarna och dela dem i halvor. …

Läs mer

Knapriga grönkålschips

En knippa/påse grönkål ca 250g 1-2 msk olivolja eller rapsolja flingsalt Sätt ugnen på 150c Skölj grönkålen, torka, ta bort den grova stjälken och riv bladen i bitar. Lägg bladen i en bunke och håll på oljan. Massera in oljan i bladen ordentligt. Bred ut bladen på en plåt (smord eller med bakplåtspapper) och strö …

Läs mer

Citrussallad

2 st apelsiner 2 st grapefrukt 3 st blodapelsiner 1 bit ingefära, skalad och skivad 1 krm vaniljpulver, bourbon 2 msk socker/honung/agavesirap Skala och filéa frukterna med hjälp av en skalkniv. Pressa saften ur de återstående delarna av frukterna ner i en kastrull. Koka upp citrusjuicen med ingefära, vanilj och sötning. Låt svalna. Sila sedan …

Läs mer

Ugnsbakad rotselleri med apelsinsmör

1 hel rotselleri (ca 1 kg) 200g smör 2 msk finhackad dill finrivet skal av 1 citron 1 tsk flingsalt Skrubba rotsellerin ren från jord och smuts. Lägg den hel, med skal,  i en ugnssäker form och rosta på 175c i ca två timmar till den är helt mjuk inuti. Bryn smöret försiktigt i kastrull, …

Läs mer

Lättgravad Fröyalax

1 loin Fröyalax ca 400g 2 msk salt 2 msk socker Skär laxen i tunna skivor (ca 0,5 cm) Sprid ut skivorna på ett fat eller plåt med bakplåtspapper eller plastfolie. Blanda salt och socker. Strö blandningen över laxen och täck med plastfolie och låt stå framme minst en timme eller i kyl ca 3 …

Läs mer